Снимка Булфото, архивПредставителите на бизнеса поискаха от Комисията за енергийно

...
 Снимка Булфото, архивПредставителите на бизнеса поискаха от Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Бизнесът: КЕВР да отмени решението си за цената на газа от 1 ноември

 Снимка Булфото, списък

Представителите на бизнеса желаеха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да анулира решението си за цената на природния газ от 1 ноември. В понеделник (1 ноември) от енергийния регулатор утвърдиха цена на " Булгаргаз " в размер на 93,19 лв. за мегаватчас, което е с съвсем 1,5% по-ниско по отношение на цената от 1 октомври.

Оказа се обаче, че това е цената единствено за крайните доставчици и топлофикационните сдружения, т.е. ще се употребява единствено от бита.

За промишлеността цената на природния газ ще бъде 119,87 лв. за мегаватчас, или растеж от 27% по отношение на 1 октомври, се споделя в обща позиция на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК).

По-късно позицията беше изпратена до медиите и от Асоциацията на организацията на българските работодатели (АОБР), в която членува и КРИБ, който беше и ротационен ръководител на обединяването през 2020 година От началото на годината тази роля се извършва от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), оповестиха от Investor.bg.

" Производствата в България не престават да заплащат най-високата цена на електрическата енергия в Европа, а енергоинтензивната промишленост я няма на картата на държавното управление ", безапелационни са от организациите. Те упорстват да бъде прекратена неразрешената от Закона за енергетиката и европейските правила процедура на кръстосано субсидиране, при което бизнесът заплаща по-висока цена за силата, с цел да бъдат предпазени битовите консуматори.

С решението си КЕВР изпрати обръщение към стопанската система и то е: " Инвеститори, бягайте надалеч от тази страна ", се споделя още в писмото. Работодателските организации са безапелационни, че енергийният регулатор се държи като " отделение на общественото министерство " и упорстват за заслужено систематизиране на изгодите от сделките, реализирани от " Булгаргаз " с " Газпром Експорт ".

Ако това не стане, въпросът ще бъде отправен до способния съд и до Европейската комисия, предизвестяват още организациите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР